QUÈ ÉS?
Amb 55 edicions, la Travessa amb Esquís de la UEC de Barcelona (avui Cursa Bassiero) s’ha consolidat al capdamunt de les curses d’esquí de muntanya a Catalunya i entre les més destacades del Pirineu.

Amb un format de gran travessa amb esquís, la Cursa del Bassiero és de les poques competicions que encara queden al nostre territori oferint un recorregut alpí de gran format, en un sol dia, sobre la base dels valors que acompanyen la pràctica de l’alpinisme (companyonia, respecte a la natura, solidaritat, estima pel territori...), amb un evident esperit competitiu compaginat amb un abast popular i participatiu.

La cursa transcorre en un paratge incomparable, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i té el privilegi de ser l’única competició hivernal permesa dins el Parc tal com s’estipula al Pla d’Ús Públic.

QUI SOM?
La Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de Barcelona és una Entitat centenària sense ànim de lucre. Dedicada al foment de la tècnica i de la pràctica de l’Excursionisme; en tots els seus vessants, tant esportius, culturals, com de lleure.

Es realitzen de forma continuada tota mena d’activitats entre la Secció d’Iniciació a la Muntanya (SIM), que ja porta quaranta-cinc anys ensenyant a nens i nenes des dels sis fins als divuit anys, la Secció d’Alta Muntanya i Escalada (SAME), dinamitzadora de l’activitat més esportiva i tècnica; una marcada tasca editorial i la Cursa del Bassiero.

A més a més a l’entitat existeix una llarga trajectòria en l’exploració de les grans muntanyes; en destaquen les darreres expedicions vinculades a l’alpinisme català, com, per exemple, la del Muztagata (Xinjiang, Xina) l’any 1999 i les ascensions femenines de l’any 2001 al Shisha Pagma (Tibet, Xina) i el 2004 a l’Everest (Tibet, Xina).

PER QUÈ OPEN?
FILOSOFIA

  • No és una competició d’esquí de muntanya, sinó esquí de muntanya de competició.

  • Llibertat d’establir els criteris que ens semblen més adients. Els valors de l’entitat es poden transmetre a l’organització de la cursa.

INDEPENDÈNCIA EN TOTS ELS SENTITS

  • Categories: Les limitacions establertes per les federacions són inexistents. Per tant...

  • Equitat: S'estableixen categories singulars. Les dones competeixen en les mateixes categories que els homes, es potencien les categories mixtes, opció de categoria per trios, etc.

  • Premis: Lliure distribució i assignació 

  • Patrocinis: Llibertat de difusió dels patrocinis. S’eviten incompatibilitats. 

  • Recorregut: No hi ha restriccions de trams tècnics, durada, desnivell, distància.